Görüntüleme Sayısı (Stats)

8 Kasım 2017 Çarşamba

Bir Politikacının Portresi: Joseph Fouche

"Yazık ki dünya tarihi çoğunlukla tasvir edildiği gibi sadece insan cesaretinin değil, korkaklığının da tarihidir."

Can Yayınlarından birinci baskısı 1996’da yapılan ve Zehra Kurttekin’in güzel çevirisiyle Türk okuruyla buluşan bu eserin hayatıma girmesi House of Cards adlı dizi sayesindeydi. Evet, bir dizide yer alan güçlü fakat hayali bir karakter (F.Underwood), tarih sahnesinden geçmiş önemli ama bir o kadar da arka planda kalmış bir isme dair biyografiyi alıp okumama vesile oldu.

Henüz kitabın önsözünü okurken, idealleri olan ve bunları destansı bir kişilik potasında eriten insanların ancak manen var olabilecekleri, gerçek hayata ve politikaya etki eden ve bu ideallerin açtığı yoldan ilerleyerek dünya tarihine yön veren insanların düşük karakterli ancak becerikli insanlar olduğu gerçeği yüzümüze vurulur. 1. Dünya Savaşı denen ve insanlığı toplu yok oluşa sürükleyen katliamın “akılla ve sorumlulukla değil, arkada kalan, şüpheli karakterdeki ve zekası yetersiz insanlarca alındığı” örneğini veren yazarın kitap boyunca politikaya ve politikacılara ilişkin tespitleri can alıcıdır.




Kitap boyunca 1759’daki doğumundan Otranto Dükü olmasına kadar geçen dönemler halinde Joseph Fouche’nin kariyeri ve kişilik özellikleri, tarihsel olaylar içerisindeki yeri ve rolüyle birlikte düzenli bir akış, duru ve yer yer şairane bir dille okuyuculara aktarılmış. Fransız devrimleri ve siyasi tarihine ilgi duyanlar, politik karakterlerin hayat öyküsünü dinlemek isteyenler için kaçırılmaması gereken bir kitap.

Keyifli okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder