Görüntüleme Sayısı (Stats)

29 Ekim 2017 Pazar

Cumhuriyetin İlk On Yılı

https://www.ntv.com.tr/video/turkiye/cumhuriyetin-ilk-10-yili,6fD7VaqfN0GCyKyjQ9r66g

Türkiye Cumhuriyetinin 94. yılının kutlandığı bugün, yukarıda linki yer alan videodan cumhuriyetin ilk kurulduğu dönemdeki zorlu 10 yıllık serüvenini İlber Ortaylı Hocanın bakış açısından izleyebilirsiniz. İşte videodan satır başları:

Yeni kurulan cumhuriyetin karşı karşıya olduğu en büyük zorluk nüfus sıkıntısı ve buna mukabil münevver, çiftçi, zanaatkar gibi pek çok alanda yaşanan nitelikli insan kaynağının olmayışı.

Bu sıkıntıyı aşmak için yapılan en büyük yatırımlar eğitim (İlber Hocanın deyişiyle cehalet oranı % 90'larda) ve sağlık başta olmak üzere demiryolu ve fabrikalaşma alanlarında.

Bu olumsuzlukların yanında imparatorluktan devralınan güçlü bir bürokrasi ve eğitim geleneği var. 

Devletin toprakları yüz ölçümü bakımından bakiyesi olduğu imparatorluğun sahip olduğuna nispeten azalsa da, yeni kurulan cumhuriyete uluslararası alanda diplomatik manevra kabiliyeti vermiş.

Genç cumhuriyet atılımlarını Batı demokrasilerinin yolunda yapacağını ilan etmiş olsa da bu tercih dönemin Avrupasında görülen gidişatın tersine olmuş fakat tarih sahnesinde bunun cumhuriyetin karnesine yansıması olumlu olmuştur.

Son ve en önemli gelişme de İslam coğrafyasında ilk, Doğu devletlerinde ise Japonya'dan sonra ikinci sırada olmak üzere hukuk alanında cumhuriyetin getirdiği yeniliklerdir.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder